Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete


1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
(postacím: 1476 Budapest, Pf. 78.) 

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara
másodszor nyerte el a Fogyatékosság-barát Munkahely Díjat,
a kar dékánja, Zászkaliczky Péter pedig Pro Caritate-díjat kapott.

 

 

December 3-án, a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából rendezett díjátadón, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Salva Vita Alapítvány és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület képviselőitől vehette át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar képviseletében, dr. Perlusz Andrea, stratégiai és szakmapolitikai ügyekért felelős dékánhelyettes, immár második alkalommal a Fogyatékosság-barát Munkahely díjat.

A már második alkalommal odaítélt díjat a Kar pályázat keretében nyerte el. A pályázatban be kellett mutatni az elmúlt két év alatt már megvalósított, valamint a következő két évre tervezett fejlesztéseket. Az előző pályázati ciklusban a Kar vállalta, hogy növeli a fogyatékos/megváltozott munkaképességű oktató kollégáinak a számát, biztosítja ehhez az adaptált munkakörnyezetet, valamint hozzáférhetővé teszi számukra a megfelelő eszközöket és szolgáltatásokat. A továbbiakban külön hangsúlyt kíván helyezni a toborzás folyamatában hozzáférhető dokumentumok akadálymentes megjelenítésére, a megváltozott munkavállalók létszámának növelésére, továbbá tanulásuk, szakmai előmenetelük tudatos tervezésére és támogatására.

December 3-án, a Nemzeti Színházban rendezett nagyszabású gálaest keretében az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar a fogyatékos/megváltozott munkaképességű munkavállalók karriermenedzsmentje (tanulás, fejlődés, előmenetel) területén végzett kiemelkedő munkájáért Különdíjban is részesült.

A Fogyatékosság-barát Munkahely díjat 2010 óta minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Salva Vita Alapítvány és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület adományozza azoknak a munkáltatóknak, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeit. A díjra minden évben pályázattal lehet jelentkezni  a for-profit, non-profit és állami/önkormányzati szektorból egyaránt. A díjat elnyerő szervezetek 2 évre szerzik meg a minősítést, amely 2 évente, újabb pályázattal megújítható. 2016-ban a toborzás-kiválasztás (Magyar Posta Zrt.); a karriermenedzsment (tanulás, fejlődés, előmenetel) (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar); az akadálymentesítés (Nolato Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft.); a befogadó környezet kialakítása (Auchan Magyarország Kft.), valamint a fogyatékos ügyfelek kiszolgálása (Szerencsejáték Zrt.) terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkáltatók Különdíjban részesültek.

 

 

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Pro Caritate-díjat adományozott Zászkaliczky Péternek, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánjának.

Zászkaliczky Péter gyógypedagógus, filozófia szakos bölcsész, 1989 óta oktató a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon, illetve jogelődjénél. Időközben vendégoktatója több németországi egyetemnek, melyeken hosszabb-rövidebb ideig kutatási tevékenységet is folytat. Fő kutatási területe a gyógypedagógia – antropológia – etika hármasa, de a gyógypedagógiai ellátórendszer aktuális kérdéseivel is foglalkozik munkája során.

Második dékáni ciklusát töltő kari vezetőként számos változást kezdeményezett a szervezet stratégiai átalakítása és fejlesztése kapcsán. Dékánsága alatt folyamatosan, a korábbi időszakhoz képest is nőtt a Kar szerepvállalása szakmapolitikai fórumok és testületek munkájában. Számos stratégiai megállapodást kötött fontos szakmai partnerekkel. A Kar részt vesz az esélyegyenlőségi törvény módosításának folyamatában, a kiváltási stratégia tervezésének és megvalósításának folyamatában, szakmai közössége rendszeresen véleményezi az alapvető jogok országos biztosa és az oktatási jogok biztosa anyagait. Munkatársai részt vesznek az EMMI különböző ügyekben – fejlesztő iskoláztatás, bilingvális oktatás stb. – létrehozott munkacsoportjainak tevékenységében, képviseltetik magukat a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégiumban, az Esélyegyenlőségi Kerekasztalon, a Felsőoktatási Műhelyben. A Zászkaliczky Péter által vezetett Kar immár második alkalommal nyeri el a Fogyatékosság-barát Munkahely címet. Dékán úr és kollégái folyamatos és kitartó munkával építik a kar intenzív és élő kapcsolatait annak társadalmi környezetével, a fogyatékos emberekkel és családtagjaikkal, segítőikkel.

A Pro Caritate-díj a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében, illetve az ezzel foglalkozó intézményekben kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért, valamint a nyugdíjbiztosítás terén a nyugdíjasokért végzett munka elismeréseként adományozható. Az elmúlt két évben a Kar két oktatója, Cserti-Szauer Csilla és Kereki Judit kiemelkedő szakmai teljesítményét díjazta Pro Caritate-díjjal a szaktárca.