Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete


1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
(postacím: 1476 Budapest, Pf. 78.)



A MAGYAR GYÓGYPEDAGÓGUSOK EGYESÜLETE 2018. évi 46. konferenciája
a NEMZETKÖZI GYÓGYPEDAGÓGIAI TÁRSASÁGGAL együttműködésben
2018. június 27, 28, 29-én lesz megtartva.

Helyszín: 1097 Budapest, Ecseri út 3.

 

GYÓGYPEDAGÓGIA – DIALÓGUSBAN

Fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek egyéni megsegítésének lehetőségei

 

Tartalom

A kerettéma a múlt és jelen célkitűzéseit közvetíti. Ezévben (2018-ban) 155 éve annak, hogy Németországban a Georgens, J. D. és Deinhardt, H. M reformpedagógus szerzőpáros Gyógy/ító pedagógia-Heilpaedagogik (1861-63) c. munkájának 2. kötetével teljessé vált annak nagyhatású ismeretrendszere. Az össztudományként és gyakorlati tevékenységként összefoglalt Gyógypedagógia az elmúlt időszakban – országonként különböző módon – hatalmas változáson ment keresztül. A PÁRBESZÉD a megkerülhetetlen feltétele annak, hogy az érintettek, környezetük, különböző szakemberek és segítő szervezetek közreműködésével segítsék a speciális társadalmi megsegítést igénylő gyermekek, fiatalok és felnőttek életminőségének javulását, esélyegyenlőségének megvalósulását. A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) és a Nemzetközi Gyógypedagógiai Társaság (Internationale Gesellschaft heilpaedagogischer Beruf- und Fachverbaende/IGhB) e cél érdekében végzi tevékenységét.

Tájékoztatásul jelezzük, hogy június 27-én, SZERDÁN az ún. NULLADIK napon – hasonlóan a tavalyi kaposvári konferencia programjához – a többségi pedagógus kollégák részvételével szeretnénk a hatékony együttműködés kérdéseit áttekinteni, érintve az SNI/BTM kéréssel kapcsolatos napjainkban is aktuális vitát, továbbá a differenciáló pedagógia megkerülhetetlen kérdéseit.

Június 28-án, CSÜTÖRTÖKÖN a hagyományos módon kerül sor a MAGYE plenáris ülésére, ahol hazai előadók mellett Eric Weber úr, az IGhB elnöke „Hogyan tovább gyógypedagógia? Egy szaktudomány feladatai, kihívásai és perspektívái az együttműködések határmezsgyéjén" (Quo vadis Heilpaedagogik? Aufgaben, Herausforderungen, Perspektíven einer Fachdisziplin in Spannungsfeldern) témában tart előadást, amelyhez három hazai előadás csatlakozik.

Június 29-én, PÉNTEKEN a szakosztályi ülésekre kerül sor, a programok feltöltése megkezdődött.

Mindezekről (részletes program, részvételi feltételek) a honlapon lehet február végétől folyamatosan részletes információt szerezni. Kérjük ennek figyelemmel kísérését és várjuk kollégáinkat a közös gondolkodás előmozdítására!

 

Gereben Ferencné elnök