Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete


1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
(postacím: 1476 Budapest, Pf. 78.)Korai fejlesztési,- iskola egészségügyi szakosztály oldala

 

 

A szakosztály célja, feladata

A korai intervenció egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja nemcsak a gyermek konkrét megsegítését, hanem a sérült gyermek családjának, a szűkebb-tágabb környezetének a támogatását is, egyfajta komplex tanácsadást. Ez egy széles körű, interdiszciplináris szakemberek által végzett tevékenység, egy transzdiszciplináris szemlélet. A korai fejlesztés egy szelete a korai intervenciónak, amikor egy vagy több fejlesztési módszerrel próbálnak a kisgyermeknek segíteni. Ez elsősorban gyógypedagógusok által használt, pedagógiai tevékenységet jelölő fogalom. A korai fejlesztés és gondozás a pedagógiai szakszolgálatokról szóló, 15/2013 EMMI Rendelet alapján szabályozott. E tevékenység a rehabilitáció részeként – a 0-5 éves korú eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen felépített programja, amely komplex diagnosztikai vizsgálatot, gyógypedagógiai oktatást és különböző terápiás szolgáltatásokat foglal magában. Korai fejlesztésre jogosultak azok a gyermekek, akik megfelelő diagnosztikai vizsgálómódszerrel jelentős elmaradást mutatnak egy vagy több fejlődési területen: mozgásfejlődés, értelmi fejlődés, hallás- és látásfejlődés, kommunikáció-, beszéd- és nyelvi fejlődés, szociális, érzelmi fejlődés, viselkedés, olyan diagnosztizált állapotokban, amelyek fejlődési elmaradást eredményeznek, akik a diagnosztikai folyamatot követően, nagy valószínűséggel fejlődésükben tartós elmaradást mutatnak, vagy fognak mutatni. Az ellátásba való bekapcsolódást az országos hatáskörű szakértői bizottságok, illetve az illetékes megyei pedagógiai szakszolgálatok szakértői véleménye alapozza meg.

A MAGYE Korai Fejlesztés Szakosztály lehetőséget biztosít az e területen dolgozó gyógypedagógus és más végzettségű szakemberek összefogására, közös szakmai együttgondolkodásra, szakmai önképzésre. Az évenként megrendezendő országos konferencia szakosztályi programja széles spektrumban igyekszik beszámolni az országban folyó korai intervenciós tevékenységek szakmai tartalmáról, tapasztalatairól, újdonságairól. Lehetőség van egyéb szakmai programok, képzések megvalósítására is. A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete országos civil szervezetként szükség esetén érdekképviseletet is biztosít tagjainak, valamint szakmai kérdésekben állásfoglalást tehet az oktatáspolitika felé.

 

 

A szakosztály elnöksége

elnök - Bíró Rita ZsófiaBiro.jpg

vezető tag - Meszéna TamásnéMeszena.jpg

vezető tag - Stummer MáriaStummer.jpg

 

 

A szakosztály tagsága

Ezen az oldalon látható a taglista.

 

 

Hírek, programok, előadások

Országos Szakmai Konferencia előadásai: 2013.
Országos Szakmai Konferencia előadásai: 2014.
Országos Szakmai Konferencia előadásai: 2015.
Országos Szakmai Konferencia előadásai: 2016.
Országos Szakmai Konferencia előadásai: 2017.
Országos Szakmai Konferencia előadásai: 2018.

Czeizel Barbara: A koragyermekkori intervenció múltja, jelene és...  (előadás)
Meszéna Tamásné: Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai  (prezentáció)
Meszéna Tamásné: A családközpontú korai intervenció  (prezentáció)
Tóth Anikó: Fejlődés-fejlődési zavartól a komplex gyógypedagógiai...  (prezentáció)

 

 

Hazai és nemzetközi dokumentumok

Kereki Judit - Lannert Judit: A korai intervenciós intézményrendszer...  (dokumentum)

 

 

Kapcsolat a szakosztály vezetőjével

A "KAPCSOLAT" menüpont alatti oldalon közvetlenül lehet üzenetet küldeni a szakosztály vezetőjének (ez csak a regisztrált és a honlapon belépett felhasználóknak érhető el).