Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete


1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
(postacím: 1476 Budapest, Pf. 78.) 

Szakosztályvezető: Garai Szilvia

Üléselnök: Garai Szilvia

 

 

10.00 - 10.20

Előadás címe: A magyar pontírás XXI. századi változásainak bemutatása I.

Előadó neve: Bieber Mária, a Braille-bizottság soros elnöke

Delegáló intézmény, munkahely: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Összefoglalás: A Braille-bizottság bemutatása: megalakulása, tagjai, célok, feladatok. A pontírás problematikái: gyakori, rendszeresen ismétlődő nyomtatási hibák a számítógépes nyomtatás következtében. A különböző jelek egységesítése, a síkíráshoz való igazításuk, egyéb helyesírási változtatások.

 

 

10.20 - 10.40

Előadás címe: A magyar pontírás XXI. századi változásainak bemutatása II.

Előadó neve: Bieber Mária, a Braille-bizottság soros elnöke

Delegáló intézmény, munkahely: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Összefoglalás: Egy készülő kiadvány bemutatása: Bevezetés a Braille-írás-olvasás „rejtelmeibe”

A síkírásban várhatóan 2016 októberében megjelenő ismeretterjesztő könyv tartalmazza a pontírásra vonatkozó legfontosabb ismereteket, továbbá magyarázatokat, érdekességeket, személyes visszaemlékezéseket és feladatokat, amelyek az olvasót abban segítik, hogy önállóan el tudja sajátítani a pontírás alapjait. A könyv célcsoportja a látássérült gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó szakemberek, gyógypedagógus hallgatók, befogadó intézmények tanárai mellett az érintett személyek családtagjai, ismerősei, és bárki, akit érdekel a magyar pontírás, és azt szeretné elsajátítani.

 

 

10.40 - 11.00

Előadás címe: Különös fejlődés - speciális megsegítés: A viselkedésterápiától a pszichodrámán keresztül a gyászfeldolgozásig. Esetismertetések I.

Előadó neve: Fazekas Ágnes

Delegáló intézmény, munkahely: Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégiuma 

Összefoglalás: Az előadás három esetismertetés során szeretné bemutatni, hogy sérült gyerek általánosságban nincs, mindenki egyedi és sajátos. Az egyéni történetek és sorsok egyedi kezelést és hozzáállást kívánnak, akár egy eseten belül is érdemes kombinálni a különböző módszereket és technikákat.

 

 

11.00 - 11.20   KÁVÉSZÜNET

 

 

11.20 - 11.40

Előadás címe: Különös fejlődés - speciális megsegítés: A viselkedésterápiától a pszichodrámán keresztül a gyászfeldolgozásig. Esetismertetések II.

Előadó neve: Fazekas Ágnes

Delegáló intézmény, munkahely: Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégiuma 

Összefoglalás: Az ismertetett esetekben a gyengénlátás mellett koraszülöttség, ADHD, kiszámíthatatlan nevelési környezet, anya elvesztése, gyógyíthatatlan betegség, súlyos műtét, a szülők válása, hátrányos szociokulturális környezet, bántalmazás egyaránt előfordul, újra és újra fejtörést okozva mind a gyógypedagógusnak, mind a pszichológusnak. Három sors, három történet, sokféle kezelés - és mi lesz a jövő? 

 

 

11.40 - 12.00

Előadás címe: Elszakadás a hagyományos iskolai keretektől - A pedagógiai munka szervezése az általános iskolai összevont csoportokban

Előadó neve: Katona Krisztina, Gyulai Andrea, Ruff Ágota

Delegáló intézmény, munkahely: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, EGYMI, Kollégiuma és Gyermekotthona

Összefoglalás: Intézményünk általános iskolai tagozatán egyre több többszörösen összevont osztály működik, ahol a gyerekek nem csak osztályfokban, de képességeikben is nagyon sokszínű képet mutatnak. Többen egyéni tanrend szerint képesek csak haladni. A rövid gondolatébresztő előadás keretében az osztályok napi pedagógiai munkájának a hagyományostól eltérő strukturális, szervezési és tartalmi sajátosságait szeretnénk röviden bemutatni.

 

 

12.00 - 12.20

Előadás címe: Elszakadás a hagyományos iskolai keretektől - Beszélgetés

Előadó neve: Katona Krisztina, Gyulai Andrea, Ruff Ágota

Delegáló intézmény, munkahely: Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, EGYMI, Kollégiuma és Gyermekotthona

Összefoglalás: A hallgatósággal közösen gondolkozva szeretnénk új utakat keresni, hogy ezáltal a szükségletekre jobban reagáló és kevésbé csak a jogszabályi kötelezettségekbe kapaszkodó oktatási-nevelési munka történjen az osztálytermekben.

 

 

12.20 - 12.40

Előadás címe: Kézzelfogható Alapítvány a tapintható művészetért

Előadó neve: Móga Sebők Erzsébet

Delegáló intézmény, munkahely: Kézzelfogható Alapítvány, Budapest

Összefoglalás: Az alapítvány tevékenységének bemutatása: tapintható kiállítások rendezése, látássérültek foglalkoztatása. Együttműködés művészekkel, fogyatékosokkal, múzeumi szakemberekkel, a foglalkoztatás témájához kapcsolódó szakemberekkel. Az alapítvány összefogja a különböző fogyatékossággal élő csoportokat, az akadálymentesítés képviselőit: tervezőket, befogadókat, kivitelezőket, valamint a támogatókat és az alkotókat a tapintva történő megismerés szolgálatában.

A tapintáshoz kapcsolódó művészeti attitűdök. A tapintható kiállítások létrehozásának feltételei, a kiválogatás szempontjai. Tárlatvezető képzés.

Az előadáshoz tapintható tárlat kapcsolódik, melyen a vezetést képzett látássérült tárlatvezetők biztosítják. A tárlat látogatása lefedett szemmel történik, és mintegy 10 percet vesz igénybe. A tárlatot egy időben 4 fő látogathatja.

 

 

12.40 - 13.20   EBÉDSZÜNET

 

 

13.20 - 13.40

Szakosztályi kérdések megvitatása, műhelymunka 

 

 

13.40 - 14.00

A szekcióülés lezárása