Szervezetünk

Szervezetünk

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (rövid néven MAGYE) 1972 óta a fogyatékosságügy elméleti és gyakorlati művelőinek önkéntes egyesülése, amely az alapító tagok elképzelése és  az alapszabályban megfogalmazottak alapján működik. 2019 óta az IGhB (Internationale Gesellschaft heilpaedagogische Berufsverbaende), a Nemzetközi Gyógypedagógiai Társaság tagja.

Közös célunk, hogy a fogyatékosságügy fejlődését szolgáljuk tudományos, kutatási és ismeretterjesztő tevékenységek szervezésével. Támogatjuk a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek társadalmi integrációját, az életminőséget javító  szolgáltatások rendszerének fejlesztését a prevenció és rehabilitáció, a nevelés, oktatás és gondozás, valamint a munkára felkészítés területén.  

Céljaink elérése érdekében munkánkat 12 szakosztályban végezzük,  rendszeresen szervezünk szakmai tanácskozásokat, műhelykonferenciákat, emléküléseket, kiállításokat, esetenként továbbképző tanfolyamokat. Figyelemmel kísérjük a jogszabály-alkotás folyamatát. Szükség esetén szakmai információk megosztásával, tartalmak véleményezésével, javaslattétellel támogatjuk a szakmát érintő érdekvédelmi tevékenységeket.

A fogyatékosságügyben megjelenő tudástartalmak megosztása érdekében negyedévente saját folyóiratot jelentetünk meg Gyógypedagógiai Szemle címmel. A magas színvonalú szakmai- tudományos tevékenység elismeréseként kitüntetést adományozunk.

Aktuális szakmai munkánkat, illetve a számunkra fontos információkat a Hírek menüpont alatt jelentetjük meg, valamint a facebookon tesszük közzé.

Kezdeményezzük, hogy a hazai intézmények, csatlakozva a Nemzetközi Gyógypedagógiai Társaság (IGhB) felhívásához, minden év április 13-án, a Gyógypedagógia Nemzetközi Napja alkalmából helyi szakmai közösségeik közreműködésével  népszerűsítsék a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek megsegítésének fontosságát.

Egyesületünk a tagságából álló közgyűlés alapján működik, amely közösség dönt a tisztségviselők személyéről. Egyesületünk képviseletét az elnökség együttműködésével az elnök és a főtitkár látja el. A mindenkor megválasztott Elnökség rendszeres elnökségi ülésen vitatja meg az egyesületünket érintő kérdéseket, feladatokat. Az aktuális és a korábbi elnökségi tagokról a Vezetőségünk menüpont alatt tájékozódhat.

A fogyatékosságügy eltérő specifikumaihoz igazodva egyesületünk szakosztályokat hozott létre, ahol műhelytalálkozókon, konferenciákon, egyéb szakmai egyeztetések keretében vitatják meg a szakterületet érintő kérdéseket. A szakosztályokról és aktuális munkájukról a Szakosztályaink menüpont alatt olvashat részletesen.

Egyesületünk munkájáról a közgyűlésen a tagság hoz döntést. Egyesületünkbe folyamatos a tagfelvétel, amelyről a Tagságügyek menüpont alatt talál részletes információt.

Egyesületünk munkáját a közgyűlés által választott Felügyelő Szerv ellenőrzi és támogatja.

Kapcsolat

1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
(postacím: 1476 Budapest, Pf. 78.)

ADÓSZÁM: 19024251-1-42

web

wdtp